Filmanmeldelse: Et lik med en identifikasjonslapp på blir trillet inn på et rom.

En tegnefilmsekvens med krediteringer hvor en mann og en kvinne til slutt har samleie inntil et tre.

Regissør er Kristian Landmark, manus er skrevet av Arne Vilhelm Tellefsen, kjent som gatekunstner og for stuntet med flyet som skulle strø rød maling over Kolera-halvøya på Odderøya en tid tilbake.

I filmen driver tidligere menighetsmedlem Gordon ei sex-sjappe over gata fra Filadelfia, i Dronningens gate. År tilbake hadde han samleie med Lola på bibelskole som ble gravid, og deres etter hvert voksne sønn endte opp med å tjene millioner på dataspill, før han døde i kryssild i Jemen. Gordon var fraværende gjennom sønnens oppvekst.

Plutselig får Gordon Lola og hennes advokat på døra. Her settes dramaet i gang. Gordon har nemlig arvet en svimlende sum av sin avdøde sønn. Lola vil ha pengene.

Kåthetsserum

Tidlig i filmen får vi innblikk i noe viktig: Gordon utvikler et lystserum.

I en dialog mellom ham og Lola, spør Lola hvordan han skal «frigjøre» predikant-familien sin fra skammen, med det hun kaller et kåthetsserum.

Gordon sier han ikke bare vil frigjøre familien, men hele byen fra skammen, ved hjelp av sitt egenproduserte lystserum som får folk til å begjære hverandre. Virkningen demonstreres i en scene mellom Lola og Gordon.

Gordon mener at kristendommens kjærlighet har blitt byttet ut med skam og underkuelse.

Dildogassbombe

Slik K-Town fremstår er det enten utestemme eller tårer som gir uttrykk for karakterenes dybde, eller mangel på sådan. Det er litt komisk, for fenomenet kjenner man igjen fra kommentarfelt på Facebook.

Våpenbruk, en dildogassbombe og YouTube-filmen om våpenhandler Sørensen, som forresten er et komisk høydepunkt, er blant scenene man forbinder minst med Kristiansand. Det bidrar til å gjøre filmen og filmens blikk til noe annet enn en direkte kommentar om byen og tingenes tilstand.

Kan trigge krangling

Vekslingen mellom fugleperspektivet over byen og stativkamera rettet mot karakterene, viser derimot Kristiansands største kompleks svært godt:

Den er for liten til å være stor og for stor til å være liten.

På tross av at filmen hverken bringer noe nytt til bords om en by som Kristiansand, eller fremstår spesielt kompleks, kan fremstillingen av kristne miljøer i byen trigge debatt (les: krangling), dersom den treffer nerven.

Er lyst det samme som kjærlighet?

I filmen får vi ikke svar på det store spørsmålet:

Dersom Gordons ønskedrøm om at lystserumet drysses over Kristiansand by, vil byen ende opp med drøye femti tusen repetisjoner av innledningens samleie inntil et tre?

Filmen er merkelig og morsom.

Det er Kristiansand også.

Til Fædrelandsvennen har Landmark sagt at formålet til Gordon ikke er å provosere, men å befri menigheten han tidligere var en del av, fra skammen. Landmark sier videre at det hele er forsøkt gjort med kjærlighet.

Lystserum som kjærlighet altså?

Dette er en lett underholdningsfilm for den som ikke tar tingenes tilstand i Kristiansand for alvorlig. Er det dét Landmark mente med kjærlighetsforsøket?