Forrige valgs store seierherre var Vidar Kleppe og Demokratene, da de gikk inn i bystyret i Kristiansand med 10 representanter.

Kleppe fikk seg plass i formannskapet, og han ble samtidig gruppeleder både for bystyregruppen og for fylkestingsgruppen.

Under årets valg har Kleppelista en oppslutning på 2,33 prosentpoeng, mens Norgesdemokratene har en oppslutning på 0,33 prosentpoeng, hvor sistnevnte ikke kom inn med noen representanter.

Det betyr at Kleppelista nå er inne med ett mandat.

– Hvis Kleppelista bare får ett mandat, så er Vidar Kleppe valgets store taper, forteller Jan Erik Grindheim, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge og statsviter i Civita til KRS.

Skal representere folket

KRS skrev i tiden før valget en rekke saker om Kleppes tidligere parti Demokratene. Blant annet kom det frem at Kleppelista-politikere hadde tømt bankkontoen før de forlot Demokratene, samt gjort større utbetalinger til Makvan Kasheikal og Nils Nilsen.

Han sier at han tror KRS sin avsløring av økonomisk rot i Demokratene kan ha påvirket oppslutningen for Kleppelista:

– Det er klart sånt har en effekt, det ser vi også på sentralt nivå. Det er ikke bra. Folk irriterer seg over at dette kommer fra politikere som selv sier de er folkets representanter. Det er noe mange reagerer på, sier Grindheim.

Tror du det er en fasade, at de sier de er folkets representanter?

Det er nok ikke det. De har et like sterkt, om ikke sterkere engasjement enn de som er med i de stabile partiene. Men hvis du ikke har en partiorganisasjon rundt deg så kan det fort bli galt. Men jeg stiller ikke spørsmål ved engasjementet, fortsetter han.

Hvorfor får de kun ett mandat?

Jan Erik Grindheim undres om Kleppelista har hatt noen gode saker de markerer seg på, slik andre partier har.

Han drøfter om de små partiene er for orientert rundt politikeren og ikke politikeren rundt partiet. De har ikke noe fast parti og veksler mellom flere små uten noen tydelig politisk rød tråd.

– Han er en slags einstøingspolitiker. En som kan ha mange gode poenger og som stiller kritiske spørsmål, men som det blir for mye surr med, rett og slett. De har ikke noen organisasjon rundt seg, sier Grindheim.

Er dette typisk for Kristiansand?

Det er det det har blitt. Jeg synes nesten det er litt pinlig å komme fra Kristiansand med tanke på hvor rotete det har vært. Kleppe har vært med på å skape mye ufin debatt i Kristiansand. Det er viktig at folk tar et oppgjør, og sier det folk tenker, men det har blitt gjort på en uryddig måte, avslutter professoren.

Kan ikke sammelignes

KRS har konfrontert Vidar Kleppe med påstandene fra professoren.

– Jeg er ikke valgets store taper. Det er jo velgerne. De har valgt på helt frivillig grunnlag, svarer Vidar Kleppe.

Kleppe forklarer videre at de har startet Kleppelista fra bunn etter å ha blitt ekskludert fra Demokratene fordi han sa at Putin burde stilles for internasjonal rett på sin private Facebook. Han mener resultatene fra forrige valg og årets valg ikke kan sammenlignes.

– Vi har startet fra null og det er helt utrolig at vi har kommet oss inn til tross for at vi måtte bygge navnet fra bunn, og med drittpakker fra din avis, sier Kleppe.

– Har denne såkalte drittpakka påvirket resultatene for Kleppelista?

– Selvfølgelig har drittpakka deres påvirket valget. Gunnar Stavrum har jo sagt at en av grunnene til at han etablerte avisen her nede er at han skulle påvirke valget. Det har han klart. Han har vært et talerør for de etablerte partiene her nede.

– Så de kan godt kalle meg en taper, men nesten ingen andre i Norge har klart å komme inn mens de har startet fra null, avslutter Kleppe.