– Tuppa, tuppa, tuppa!

Småbruker Sirianne Maeder lokker ikke forgjeves. Snart spurter hele hønseflokken mot henne nedover teigene på Småbruket i Skjærgården i Mandal, med utsikt til blinkende sjø og tilnærmet skyfri himmel. Men det brygger til storm i horisonten:

Bygging i strandsonen, planer om sjønæringsvirksomhet og vindturbiner i Sodevika, småbruk som går glipp av tilskudd fordi de ikke oppfyller minimumskravet om seks kyr, selv om jorden deres ikke tåler så mange. Bekymringene trenger seg på som en ubuden gjest.

Det grønne skiftet, politisk splittelse og andre utfordringer blir tema torsdag 7. september klokken 19.30 under debatten «Sørlandet – Sør for Norge» på Smag & Behag i Kristiansand. Arrangør er Debattene for Norges fremtid og Avisen Kristiansand (KRS), som livestreamer debatten.

Maeder er glad for initiativet:

– Jeg tror at mange mennesker fortsatt ikke forstår hva det betyr at vi legger ned natur, at det legges ned to bondegårder hver dag, sier hun.

– Man er vant til at alt fungerer, alt blir fikset. Vi tror at hvis noen handler litt for mange toalettruller så er de hysteriske. For det kan ikke skje oss, det kan ikke skje at det blir tomt i butikken.

Tilbake til naturen

Helst vil den tidligere læreren fortsette å være økologisk småbruker på fulltid, slik hun har vært siden hun for ti år siden traff kjærligheten på sauesanking. Men da MDG ba henne om å stå på sjetteplass på valglisten til kommunevalget, kjente hun seg pliktig til å si ja.

– Jeg vil ikke bli politiker og blir svette bare av tanken, men vi kan ikke fortsette som nå. Vi kan ikke fortsette å bygge ned natur, mener Maeder.

– Jeg skulle jo ønske at flere skjønte at vi alle er i samme båt. Om klimakrisen gjør det vanskelig for bonden å dyrke mat, er det ikke bondens problem. Det er alles problem.

– Hva er din oppfordring til politikerne?

– Jeg håper at politikerne på Sørlandet begynner å bruke kreativiteten sin mer. At de tenker: «Vi skal skape gode lokalsamfunn, vi skal skaffe arbeidsplasser, vi skal skape mat på lokale ressurser uten å bygge ned natur.» Jeg håper veldig at politikerne kommer ut av den vante tankegangen som er så lettvint.

53-åringen ser bort mot drivhuset som sammen med grønnsakshagen bugner av kortreist mat.

– Du, jeg og vi alle er nødt til å legge om livene våre. Vi kan ikke fortsette som dette. Vi må slutte å bygge ned natur og finne gleder i det enkle.



Mer robust

Hvordan, tenker du kanskje. Maeder vet råd. Enten man har en liten balkong eller hageflekk – alle kan dyrke, ifølge småbrukeren.

– Flere bør begynne å dyrke. Det er helt utrolig hva man kan få til: Man kan skape perfekte økosystemer i en bitteliten byhage, sier hun.

– Skap om hagen din til et levende økosystem. Mange kan finne ekstremt mye glede i det, i stedet for å sette seg på et fly og dra til Spania på ferie. Skap ditt drømmested der du er så du ikke må ut for å få påfyll hele tiden.

Denne sensommerdagen går Jersey-kua Solveig og kalven hennes Veslemøy og beiter på en naboeiendom sammen med artsfrender av den irske fjellkurasen Dexter. På sjøbruket utnyttes både inn- og utmark. Maeders villsauer er fordelt på øyer, men noen klipper gresset til en annen nabo.

– Vi bruker denne plassen til å lage mat til oss selv og andre. Det gjør vår livsstil mer robust enn mange andre som er helt på bar bakke om butikkene stenger eller vi ikke får importert, fastslår 53-åringen.

Det grønne skiftet på Sørlandet er hun skeptisk til.

– Vi er på villspor. Politikerne brenner for å bygge ned natur for å skape grønn kraft. Det er helt høl i hodet. Natur binder karbon, mens ødelagt natur slipper ut karbon. Naturen skal fungere som en svamp. Der vi mennesker har turet frem, er det mye større sjanse for skred og flom.

Valg for livet

Ektemannen Eivind Kaaløy (48) har fulltidsjobb som revisor med eget firma, i tillegg til deltidsjobb som bonde, jeger og fisker på hjemmebane. Selv forlot Maeder hjembyen Sarpsborg og sluttet i læreryrket for å satse fulltid som økologisk bonde.

Å jobbe med jorden med kattene Rosa, Benoni og Solo rundt beina, se den aldersdøve yorkshireterrieren Pepsi (13) ta gårdshundoppgaven på største alvor, ha frihet til å bestemme selv, men samtidig være bundet til naturens rytme... Alt dette gjør Maeder lykkelig.

– Det er så mange positive mennesker som heier på oss og bare vil ha lammekjøtt fra Småbruket i Skjærgården for der vet de hvordan dyrene har hatt det, sier hun takknemlig.

I den grad hun får negative reaksjoner handler det om valg som bryter med slik «alt var før», opplever hun. Akkurat det overrasker, men ingenting kan ta motet fra kvinnen som allerede under studiene holdt bier og høns.

– Jeg har aldri angret på at vi har startet et gårdsbruk her. Det er den beste livsstilen jeg kan tenke meg, understreker hun.

– Jeg har ikke tenkt å slutte å være bonde før jeg absolutt må.